{
Historie
}

dlg_low-57Een monumentaal landgoed
Kasteel Cammingha is een Rijksmonument en onderdeel van een middeleeuws, monumentaal erfgoed. Dit erfgoed bestaande uit een landgoed, kasteel en een boerderij heeft een rijke geschiedenis. De geschiedenis van het erfgoed begint in de veertiende eeuw. De allereerste vermelding van een ‘Beesde’ dateert uit 1395, waarmee de geschiedenis van de hofstede begint.

Kasteel Cammingha
Kasteel Cammingha, oorspronkelijk Kasteel Beesde, is gebouwd rond 1395. Het diende toen als versterking van een ander landgoed: de Niënhof in Bunnik. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als woontoren. Het is door verschillende eigenaren en bewoners uitgebreid tot het prachtige monument wat het nu is. Via een aantal overervingen en huwelijken kwam het kasteel in 1707 in handen van Wytze van Cammingha, die zijn naam aan het kasteel gaf.

De Beesde
De familie Peek heeft al drie eeuwen historie op het landgoed De Beesde, zij wonen sinds 1720 op het boerenerf voor het kasteel. Rond 1958 werd Kasteel Cammingha verkocht aan mevrouw A.P. Peek-van Zijl. Het kasteel was erg vervallen en na een aantal jaren leegstand werd het in de jaren 1965-1966 gerestaureerd tot een prachtig bewoonbaar monument.

De Landgoederij
Sinds begin 2013 zijn De Beesde en Kasteel Cammingha in handen van Marco en Rob Peek van BHG (Brothers Horcea Groep). Zij hebben de locatie na een grondige renovatie een nieuwe naam gegeven: De Landgoederij. Het interieur is gemoderniseerd maar de sfeer van vroeger, de authenticiteit en de gezelligheid zijn bewaard gebleven.